Γρηγόρης Λαμπράκης (1912 – 1963)

Σαν σήμερα 27 Μαΐου 1963 έφυγε από τη ζωή ένας μεγάλος Αρκάδας .Γιατρός,  αθλητής, πολιτικός, μα πάνω απ’ όλα αγωνιστής της Δημοκρατίας και της Ειρήνης.   

 Ο Γρηγόρης Λαμπράκης γεννήθηκε στις 3 Απριλίου 1912 στην Κερασίτσα Αρκαδίας. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύτηκε στη γυναικολογία.

Υπήρξε αθλητής με πολλές πανελλήνιες και βαλκανικές νίκες.

  Έλαβε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση, κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Το 1943 ίδρυσε την «Ένωση των Ελλήνων Αθλητών» και διοργάνωσε αγώνες, από τα έσοδα των οποίων τροφοδοτούσε τα λαϊκά συσσίτια. Μετά την απελευθέρωση ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ιατρική και το 1950 αναγορεύθηκε υφηγητής στην έδρα της Μαιευτικής και Γυναικολογίας.

Στις εκλογές της 29ης Οκτωβρίου 1961 πολιτεύθηκε με το ΠΑΜΕ (Πανδημοκρατικό Αγροτικό Μέτωπο Ελλάδος), έναν συνασπισμό αριστερών δυνάμεων με επικεφαλής την ΕΔΑ και εξελέγη βουλευτής Πειραιά. Τον ίδιο χρόνο δραστηριοποιήθηκε στο ειρηνιστικό κίνημα και με δική του πρωτοβουλία ιδρύθηκε η «Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη» (ΕΕΔΥΕ).
Στις 
21 Απριλίου 1963 η ΕΕΔΥΕ διοργάνωσε Πορεία Ειρήνης από τον Μαραθώνα στην Αθήνα. Ο Λαμπράκης προστατευόμενος από τη βουλευτική του ασυλία, πραγματοποίησε μόνος την πορεία, κρατώντας ένα μικρό πανό με το σύμβολο της ειρήνης
. Αμέσως μετά συνελήφθη από την αστυνομία.

Στις 22 Μαΐου 1963 ο Γρηγόρης Λαμπράκης  μίλησε στη Θεσσαλονίκη σε συγκέντρωση για την ειρήνη και τον πυρηνικό αφοπλισμό. Μετά το τέλος της εκδήλωσης δέχθηκε δολοφονική επίθεση σε κεντρικό δρόμο της πόλης από τρίκυκλο, στο οποίο επέβαιναν οι ακροδεξιοί Σπύρος Γκοτζαμάνης και Εμμανουήλ Εμμανουηλίδης. Τραυματίστηκε σοβαρά και πέθανε στις 27 Μαΐου 1963, σε ηλικία 51 ετών. Ο θάνατός του προκάλεσε αγανάκτηση στην κοινή γνώμη, οξύτατη πολιτική κρίση, αλλά και διεθνή κατακραυγή.

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης με την προσωπικότητα και τη δράση του παραμένει και σήμερα ένα σύμβολο της Δημοκρατίας και του αγωνιζόμενου ανθρώπου κατά της πολιτικής καταπίεσης.
Πηγή: https://www.sansimera.gr/biographies/164

 

Στους ειρηνιστές

Αδερφέ μου, το βόλι σου δε λάθεψε κατάστηθα με βρήκε

Εκεί που πάλλεται λέφτερη η καρδιά όπως η πεταλούδα

Το αίμα μου πέφτει στο χώμα το στεγνό σαν Μάη παπαρούνα

Γιατί αδερφέ μου θέριεψε το μίσος στην τρυφερή καρδιά μας;

Ο πόνος μου καταλάγιασε το μίσος που είχα για εσένα

Θυμάμαι όταν είμαστε μικρά παιδιά κοινά τα όνειρά μας

Τα λέγαμε στη Μάνα μας ζητώντας της να δώσει μιαν ορμήνια

Θυμάσαι που μας έλεγε: ίδιο βυζί σας πότισε αγάπη

Αδερφέ μου, μη μου ζητάς συγχώρεση, είμαι αποθαμένος

Ούτε ν΄ ανάψεις δυο κεριά στην εκκλησιά σ’ ολόχρυσα μανάλια

Άμα ζητάς της λησμονιάς το γιατρικό και της μετάνοιας δώρα

Αγάπη δώσε αδερφέ μου στον εχτρό πριν έρθει άλλη μπόρα

Τότε μπορώ αδερφέ μου να σου ειπώ: δεν πήγαμε χαμένοι

Φίλοι, εχτροί η νιότη μας εσύ, εγώ ζώντας ή σκοτωμένοι.

Απρίλης 2016 – Ηλίας Λαμπρόπουλος