Εθελοντικές εργασίες στο χωριό (06/10/2019)

                        

Συνεχίστηκαν τους δύο τελευταίους μήνες (Αύγουστος Σεπτέμβριος )2019 εργασίες στο χωριό και τις εκκλησίες του από μέλη του συλλόγου μας.

Στον Ι.Ν. του Αγίου Δημητρίου έγινε λεπτομερής καθαρισμός σε όλα τα σκαλιστά ξυλόγλυπτα στοιχεία – έπιπλα του ναού, μια εργασία δύσκολη που κράτησε πολλές ημέρες γιατί απαιτούσε ιδιαίτερη προσήλωση λεπτομέρεια κι επιμονή.

Άστραψαν σαν καινούργιοι οι πολυέλαιοι στον Άγιο Δημήτριο, αφού καθαρίστηκαν επιμελώς και βάφτηκαν οι αλυσίδες τους.

Πλύθηκαν και αφαιρέθηκαν με εξειδικευμένα απορρυπαντικά  όλα τα ιερατικά ρούχα του ναού (ιερά άμφια, καλύμματα της Αγίας Τράπεζας, τραπεζομάντηλα….) τα οποία είχαν τα σημάδια του χρόνου και της χρήσης.

Όλα τακτοποιήθηκαν φροντισμένα και με πολύ τάξη  σε καλαίσθητα κουτιά αποθήκευσης (προσφορά μέλους του συλλόγου) στις ντουλάπες της εκκλησίας.

 Όλοι οι αποθηκευτικοί χώροι της εκκλησίας αποσυμφορήθηκαν από πολλά άχρηστα αντικείμενα (αποθηκευμένα για πάρα πολλά χρόνια) και αφού καθαρίστηκαν τακτοποιήθηκαν με τάξη όλα τα χρήσιμα προς αποθήκευση αντικείμενα.

Για πολλά χρόνια υπήρχαν στις εκκλησίες εικόνες ακουμπισμένες αφρόντιστα στο δάπεδο χωρίς να εξυπηρετούν το σκοπό τους. Όλες αυτές φωτογραφήθηκαν και τοποθετήθηκαν με τάξη και σεβασμό στους τοίχους και των Τριών Εκκλησιών (Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου και στα εξωκλήσια της Ζωοδόχου Πηγής και Αγ. Νικολάου).

Έγινε διαπλάτυνση της σιδερένιας αυλόπορτας του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου.

Έγινε σκανάρισμα στα βιβλία του Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου τα οποία αποτελούν την ιστορία και τον σταθμό των σημαντικών γεγονότων για όλους τους συγχωριανούς. Είναι τα μητρώα γεννήσεων, γάμων και θανάτων. Οι στιγμές που σημαδεύουν και αφήνουν τα ίχνη των ανθρώπων για να μην τους ξεχνάμε. Ένα – κατά την γνώμη μας- πολύ σημαντικό έργο αφού όλα τα βιβλία είναι πολύ παλιά και πρέπει να διασωθούν τα περιεχόμενά τους για τις νεότερες γενιές. Είναι πολύ συγκινητικό να βλέπουμε και σε ηλεκτρονική μορφή πια τους σημαντικούς αυτούς σταθμούς των αγαπημένων προσώπων ή των προγόνων μας.                                                                                                     

 Όλες οι παραπάνω εργασίες που αφορούν τις εκκλησίες έγιναν μετά από την σύμφωνη γνώμη του εφημέριου του χωριού μας π. Αδάμ και της εκκλησιαστικής επιτροπής. Η εκκλησιαστική επιτροπή ευχαριστεί θερμά και συγχαίρει τους ανθρώπους που βοήθησαν κι έφεραν σε πέρας αυτό το σημαντικό έργο, για το οποίο θα καμαρώνουμε όλοι για πολλά χρόνια!!!

Ακόμη…..

  • Μετά από ενέργειες του προέδρου του χωριού Παναγιώτη Παπαδημητρίου εξομαλύνθηκε το πρόβλημα της ύδρευσης που ταλαιπώρησε το τελευταίο χρονικό διάστημα τους κατοίκους του χωριού. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε επειδή η 3η μονάδα της ΔΕΗ – μοναδικός και σημαντικός τροφοδότης νερού του χωριού – λόγω έργων συντήρησης σταμάτησε την συνεχή παροχή του νερού. Ο δήμος Μεγαλόπολης με παρέμβαση του αντιδημάρχου κ. Παναγιώτη Μανιάτη με υδροφόρες έστελνε νερό στις δεξαμενές του χωριού μετριάζοντας το πρόβλημα. 
  • Καθαρίστηκε η μικρή δεξαμενή και το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης του χωριού αφού άνοιξαν οι βάνες σε όλο το δίκτυο.
  • Με ενέργειές μας αυξήθηκε η ποσότητα του νερού που έρχεται από την πηγή ΣΑΒΑΛΑ.