Η Γκορτσιά (11/04/2019)

Μια βόλτα στα μικρά βουνά κοντά στο χωριό, μας γέμισε ευωδιές και ακούσματα από τη φύση. Αυτή τη φορά τα ζουζουνίσματα από τις μέλισσες μας έφεραν κοντά σε ένα κάτασπρο ολάνθιστο δέντρο. Ήταν μια γκορτσιά!!! Μία από τις πολλές γκορτσιές που φύονται στο περιβάλλον κοντά στη Ζώνη. Υπάρχουν πλαγιές ολόκληρες γεμάτες από αυτά τα παρεξηγημένα δέντρα!! Τα δένδρα που θα τα συναντήσουμε με πολλά ακόμη ονόματα, όπως γκοριτσιά, αμπουρτζιά, αγριαπιδιά, αγκαθιά κ.λ.π.
Τα κάτασπρα άνθη της βγαίνουν σαν μπουκετάκια σε ταξιανθία την Άνοιξη (Απρίλιος – Μάιος). Οι καρποί της, μικροί και στρογγυλοί είναι ξινοί και στυφοί, καθώς και δύσπεπτοι. Μπορεί όμως να εμβολιαστεί και τότε μας δίνει μια ήμερη αχλαδιά, αρκετά ανθεκτική στις ασθένειες.

Στα δύσκολα χρόνια κυρίως της κατοχής, αποξήραιναν τους καρπούς της κι έφτιαχναν ακόμη και ψωμί, που όμως ήταν πολύ πικρό. Περιέχει πολλά οξέα και άλλες χημικές ουσίες γι’ αυτό δεν είναι μόνο θρεπτική τροφή, αλλά οι καρποί της έχουν και φαρμακευτικές ιδιότητες.  Είναι ακόμη σημαντική στη μελισσοκομία γιατί ανθίζει πρώιμα και τα άνθη της περιέχουν πολύ νέκταρ και γύρη, ενώ οι καρποί της είναι ωραίος μεζές για τα άγρια και τα οικόσιτα ζώα.

                                                       Χρήσεις – ιδιότητες

Στην αρχαιότητα οι καρποί της γκορτσιάς ήταν εδώδιμοι σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και καταναλώνονταν είτε φρέσκοι, είτε αποξηραμένοι.  Οι στυφοί αυτοί καρποί υποκαθιστούσαν το ψωμί στους Αργείους, όπως τα βαλανίδια στους Αρκάδες.                                                                                                                             Σήμερα σε κάποιες περιοχές οι καρποί χρησιμοποιούνται για να φτιάξουν πετιμέζι, γλυκό του κουταλιού ή λικέρ.

 Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται οι καρποί, τα φύλλα και η φλούδα του δέντρου. Το εκχύλισμα ή αφέψημα των καρπών συνιστάται ως διουρητικό και παυσίπονο σε περιπτώσεις παθήσεων της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας. Συνιστώνται και κατά των δηλητηριάσεων από μανιτάρια.                                                 

Οι καρποί της Γκοτζιάς έχουν αιμοστατικές ιδιότητες και βοηθούν στην θεραπεία της δυσπεψίας και της διάρροιας, επίσης δρα ως ψυκτικό, αντισπασμωδικό, ευεργετικό στις παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος και στην δυσμηνόρροια.           

Η φλούδα από τα τρυφερά κλαδιά της γκορτσιάς αποξηραίνονται σε σκιερό μέρος και γίνονται αφέψημα κατά του ουρικού οξέως.
Ο χυμός του καρπού χρησιμοποιείται εναντίον της διάρροιας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα βότανα πρέπει να χρησιμοποιούνται προσεκτικά, μετά από συμβουλή γιατρού ή φαρμακοποιού.