Ουράνιο Τόξο

Στιγμές μοναδικής ομορφιάς μπορεί να απολαύσει κανείς στη φύση, όπως το ουράνιο τόξο που βγήκε με τον ήλιο μετά την σύντομη βροχή που έπεσε στο χωριό στις 16 Αυγούστου. Ένα διπλό ουράνιο τόξο με έντονα χρώματα που όλοι που αιχμαλώτισε το βλέμμα μας κι αφήσαμε για λίγο την προετοιμασία για το βραδινό αντάμωμα. Η Ελπίδα Χάλαρη, κόρη του Νίκου Χάλαρη και τη Σταυρούλας Σιαροπούλου-Χάλαρη αποτύπωσε και μας διέθεσε αυτά τα εξαιρετικά στιγμιότυπα. Την ευχαριστούμε πολύ.

Το ουράνιο τόξο είναι μια εξαιρετική επίδειξη της ανάλυσης του λευκού φωτός σε χρώματα.  Εμφανίζεται σχεδόν μαγικά από το πουθενά, μετά από μια γερή νεροποντή και μόλις αρχίσει να ξεμυτίζει ο ήλιος, πάντα σε καθαρή ατμόσφαιρα (στο σημείο όπου προβάλλει το τόξο, εξακολουθεί να βρέχει). δημιουργώντας μια τρομερή αντίθεση με τον μουντό, συννεφιασμένο ουρανό Επίσης κάνει συχνά την εμφάνισή του στους καταρράκτες. Για να το παρατηρήσουμε, θα πρέπει ο ήλιος να είναι από πίσω μας και η βροχή (ή τα νερά του καταρράκτη) προς την κατεύθυνση του ουράνιου τόξου. Για να εμφανιστεί ένα πλήρες ημικύκλιο (τόξο), θα πρέπει ο ήλιος να βρίσκεται πολύ χαμηλά στον ορίζοντα (χάραμα ή ηλιοβασίλεμα). Όσο πιο ψηλά είναι ο ήλιος στον ουρανό, τόσο μικρότερο το τόξο. Η καθαρότητα και τα έντονα χρώματά του εξαρτώνται από το μέγεθος των σταγόνων του νερού. Σταγονίδια βροχής δίνουν ένα αχνό, σχεδόν λευκό ουράνιο τόξο, ενώ μεγάλες, χοντρές σταγόνες προσφέρουν εντυπωσιακό θέαμα.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι άνθρωποι συμβολίζουν το ουράνιο τόξο ως την ελπίδα που έρχεται μετά από την καταστροφή. Οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι η αγγελιαφόρος Ίριδα χρησιμοποιούσε το ουράνιο τόξο ως μονοπάτι ανάμεσα στη Γη και τον ουρανό.