Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας (10/03/2019)

 

Γυναίκα!!!!! μητέρα, κόρη, γυναίκα του καθημερινού μόχθου και της βιοπάλης, γυναίκα επαγγελματίας, επιστήμονας, επιχειρηματίας, γυναίκα σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, γυναίκα που παλεύει κατά του φυλετικού μίσους και του πολέμου, γυναίκα με το βλέμμα ικεσίας στα μάτια, που πασκίζει να λυτρώσει τα καχεκτικά της παιδιά από την πείνα και τη στέρηση, γυναίκα που βιώνει τη σωματική βία και τον ψυχολογικό εκφοβισμό.

Ταυτόχρονα, όμως, με τεράστια αποθέματα ευαισθησίας, αλτρουισμού και προσφοράς, διατηρεί έντονη και ουσιαστική την εμπλοκή της στα κοινωνικά και πολιτιστικά.

Όλα ξεκίνησαν από τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που έκαναν οι γυναίκες εργάτριες στα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη το 1857 για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας που επικρατούσαν στα εργοστάσια που δούλευαν.                           

Το έναυσμα, όμως, είχε δοθεί αιώνες πριν, με τη Λυσιστράτη να πρωτοστατεί σε μια ιδιόμορφη «φεμινιστική» απεργία, προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος των ανδρών.Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής επανάστασης οι γυναίκες του Παρισιού ζητούσαν «ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα» στις Βερσαλλίες.                                                                                                 

women strike N. York 1857

 Το 1908 παρέλασαν 15.000 γυναίκες στους δρόμους της Νέας Υόρκης ζητώντας λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερους μισθούς και δικαίωμα ψήφου. Υιοθέτησαν το σύνθημα «Ψωμί και τριαντάφυλλα», με το ψωμί να συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα την καλύτερη ποιότητα ζωής.                                                                                                                  

Χρειάστηκε να περάσουν πάνω από 50 χρόνια για να γιορταστεί για πρώτη φορά στις 8 Μαρτίου 1909 έπειτα από πρωτοβουλία τότε του Σοσιαλιστικού Κόμματος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και το 1977 η ημέρα αυτή ορίστηκε επίσημα ως παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα της γυναίκας και τη διεθνή ειρήνη από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.                          Η ιδέα για τον εορτασμό της προέκυψε κατά το πέρασμα στον 20ό αιώνα, το οποίο σηματοδοτήθηκε από την εκβιομηχάνιση, την πληθυσμιακή έκρηξη και τις ριζοσπαστικές ιδεολογίες.

Η γιορτή ουσιαστικά αφορά στους αγώνες συνηθισμένων γυναικών, που με το θάρρος και την αποφασιστικότητα τους έγραψαν ιστορία.                    Την ημέρα αυτή μας δίνεται η ευκαιρία να αποτίσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής στη γυναίκα της ζωής, της δράσης και της προσφοράς. Την πολυδιάστατη προσφορά της στην κοινωνία, τον πολιτισμό, τα γράμματα, την ανάπτυξη και την ευημερία της σύγχρονης κοινωνίας.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σηματοδοτεί τις θυσίες και τα επιτεύγματα των γυναικών όλου του κόσμου για πάνω από έναν αιώνα. 
Δικαίωμα ψήφου, απέκτησαν επισήμως το 1893 πρώτες οι γυναίκες της βρετανικής αποικίας της Νέας Ζηλανδίας

“Η Γυναίκα του λαού”- ορειχάλκινο άγαλμα του Γιάννη Παππά στην πλατεία Στέγης στη Νίκαια