Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος (05/06/2020)

Την Περασμένη Παρασκευή  5 Ιουνίου γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Το θέμα για το 2020 είναι: «Ώρα για την Φύση».

 O γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επισημαίνει σε μήνυμά του πως «για να φροντίσουμε τον άνθρωπο πρέπει να φροντίσουμε τη φύση» και ότι σε αυτή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, είναι η ώρα της φύσης. Υπογραμμίζει την ανάγκη ολόκληρη η παγκόσμια κοινότητα να αλλάξει πορεία και προτρέπει να «αναθεωρήσουμε τι αγοράζουμε και τι χρησιμοποιούμε», να «υιοθετήσουμε βιώσιμες συνήθειες, βιώσιμα γεωργικά και επιχειρησιακά πρότυπα», να «προστατέψουμε τα εναπομείναντα άγρια περιβάλλοντα και την άγρια φύση», να «δεσμευτούμε για ένα πράσινο και ανθεκτικό μέλλον».

Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης αναφέρει σε ανακοίνωσή του

«Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι μια ευκαιρία να αναλογιστούμε πόσο στενά συνδέεται η ποιότητα της ζωής μας με την υγεία και τη βιωσιμότητα του πλανήτη μας. Σήμερα, φαινόμενα όπως η κλιματική αλλαγή, η εξάντληση των φυσικών πόρων, η ρύπανση της ατμόσφαιρας, του εδάφους και των υδάτων έχουν αναδειχθεί σε υπαρξιακή απειλή για το ανθρώπινο είδος.

Παρά τις απαισιόδοξες προβλέψεις, έχουμε ακόμη το χρόνο και τη δυνατότητα να αναστρέψουμε αυτή την τάση. Η μάχη για το περιβάλλον δεν έχει χαθεί. Απαιτεί, ωστόσο, αφύπνιση και δράση από όλους. Απαιτεί θετικές πρωτοβουλίες και συμπεριφορές, σε παγκόσμιο, σε εθνικό, σε τοπικό, αλλά και σε ατομικό επίπεδο.

Η αλλαγή μπορεί να ξεκινήσει από εμάς. Κι ένας αποτελεσματικός τρόπος να την κάνουμε πράξη, είναι να αναλάβουμε, συνειδητά και οργανωμένα, την ευθύνη τόσο για τη μείωση, όσο και για τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων που παράγουμε.

Μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά, ανακυκλώνοντας συστηματικά και σωστά, με διαλογή των υλικών στην πηγή.

Μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά, αλλάζοντας τις καταναλωτικές μας συνήθειες για να υποστηρίξουμε την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης.

Ας αναδείξουμε την περιβαλλοντική συνείδηση σε καθημερινή πράξη και στάση ζωής».

 Γιατί για να φροντίσουμε τον άνθρωπο πρέπει να φροντίσουμε τη φύση.

Στη Ζώνη έγιναν κι εφέτος οι καθιερωμένοι εξωραϊσμοί και η κοπή των χόρτων σε διάφορα κεντρικά σημεία μέσα στο χωριό. Ο Γιώργος Γεωργόπουλος -μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου μας – πρόσφερε εθελοντικά ακόμη μια φορά για το σκοπό αυτό!!

                                   Στο προαύλιο της αίθουσας στα Αλώνια

                                 Έξω από σπίτια του χωριού

                                 Απέναντι από την πλατεία