Αγίου Νικολάου του εν Βουνένοις (του Νέου)

Με ικανοποιητική προσέλευση συγχωριανών και φίλων γιορτάσαμε κι εφέτος τον Άγιο Νικόλαο στο γραφικό εξωκλήσι του χωριού μας, σ’ αυτόν τον όμορφο χώρο με τις μεγάλες βελανιδιές. Για την αρτοκλασία πρόσφεραν τους άρτους η Εκκλησιαστική Επιτροπή και ο συγχωριανός μας Δημήτριος Κοναξής ο οποίος ήρθε με μέλη της οικογένειάς του από την περιοχή του Μαραθώνα όπου κατοικεί μόνιμα. Μετά την Θεία λειτουργία παρατέθηκε γεύμα σε όλους με βραστό, καλό κρασί και σαλάτες το οποίο στήριξαν οικονομικά ο Γάννης Καραλέκας, ο Τάκης Παπαδημητρίου και ο Θανάσης Καλόμαλος. Είχαμε ακόμη μία φορά την ευκαιρία να βρεθούμε, να έρθουμε πιο κοντά και να συνομιλήσουμε αλλά και να τιμήσουμε τον Άγιο χωριού μας. Ελπίζουμε την επόμενη φορά να ζήσουμε τις καλές όχι πολύ παλιές εποχές που με χορούς κυκλωτικούς γλεντούσαμε μέχρι αργά το απόγευμα.

Άγιος Νικόλαος ο εν Βουνένοις

Ο Νικόλαος ο εν Βουνένοις είναι άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Κατά την παράδοση, γεννήθηκε στα μέρη της Ανατολής τα χρόνια του αυτοκράτορα Λέων Στ΄. Όταν ενηλικιώθηκε κατατάχθηκε στον Αυτοκρατορικό Στρατό, με το αξίωμα του Δούκα. Στα καθήκοντά του ανήκαν η ψυχική και σωματική εκγύμναση των στρατιωτών του. Τους μάθαινε να προσεύχονται, να μην αδικούν κανέναν και να ζητούν την βοήθεια του Χριστού έναντι των εχθρών τους. Η Ορθόδοξη Εκκλησία τον θεωρεί άγιο και εορτάζει την μνήμη του 9 Μαΐου κάθε χρόνου. Οι άντρες του Νικόλαου δεν είχαν μόνο να αντιμετωπίσουν τους εχθρούς τους αλλά και τους εσωτερικούς εχθρούς της Αυτοκρατορίας. Μία μέρα ο Νικόλαος εστάλη, από τον Λέοντα τον Εικονομάχο για να καταστείλει μία εξέγερση και να επαναφέρει την τάξη. Η εξέγερση δεν εξελίχθηκε καλά και αρκετοί αθώοι έπεσαν νεκροί. Όταν είδε τι συνέβαινε εκεί, πήρε 12 από τους άντρες του και αποσύρθηκε μαζί τους στα Βούναινα της Θεσσαλίας σε μία περιοχή όπου κατοικούσαν αρκετοί ασκητές. Έζησαν ακολουθώντας τον τρόπος ζωής τον υπόλοιπων ασκητών έως την μέρα που οι Άβαροι κατέφθασαν στην Θεσσαλία και συνέλαβαν τον Νικόλαο και τους στρατιώτες του, τους οποίους κατέσφαξαν. Τον Νικόλαο προσπάθησαν με υποσχέσεις και κολακείες να τον πείσουν να αρνηθεί την πίστη του αλλά δεν τα κατάφεραν.

Στην αρχή του προσέφεραν χρήματα και αξιώματα αλλά ο Νικόλαος δεν υποχώρησε, γι’ αυτό τον κάρφωσαν με το ίδιο του το κοντάρι. Στις 9 Μαΐου του 720 τον αποκεφάλισαν και άφησαν το κορμί του στον τόπο της σφαγής του. Πολλά χρόνια αργότερα, το βρήκε κάποιος λεπρός άρχοντας ονόματι Ευφημιανός και παρατήρησε ότι το νεκρό του κορμί ευωδίαζε. Μόλις έφτασε κοντά στο κορμί του, θεραπεύθηκε από την ασθένεια του αμέσως. Για να ευχαριστήσει τον νεκρό Νικόλαο, έθαψε το κορμί του σε εκείνο το σημείο και σε κάποιο χρονικό διάστημα έχτισε εκεί ναό στο όνομα του Αγίου Νικολάου.

Κατά τα βασανιστήρια, τον Νικόλαο είχαν δέσει σε κάποια δένδρα από τα  οποία ρέει ένα κόκκινο υγρό το οποίο ονομάζεται «Αίμα». Κατά την παράδοση “το υγρό αυτό όταν χρησιμοποιείται με πίστη και εμπιστοσύνη στον Οσιομάρτυρα έχει ιαματικές ιδιότητες και επιτελεί θαύματα σε πάσχοντες από δερματικές παθήσεις και κεφαλοπονία.”

Ο Νικόλαος θεωρείται άγιος από την Ορθόδοξη Εκκλησία και το λείψανό του σήμερα βρίσκεται στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου του Νέου στην Θήβα και είναι τοποθετημένο σε μία αργυρά πεποικιλμένη θήκη.

Πληροφορίες από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια