Αύγουστε καλέ μου μήνα, να ‘σουν δυο φορές το χρόνο.

Κων/νος-ΠαρθένηςΤο-λιμάνι-της-Καλαμάτας.

Ο λαός ονόμασε τον Αύγουστο Συκολόγο, Δριμάρη, Άλουστο, Πενταφάγη, Παχομύγη, Τραπεζοφόρο. Ο Αύγουστος είναι ο μήνας των διακοπών, ο μήνας της Παναγιάς για τους ορθόδοξους χριστιανούς, ο μήνας με την πιο ωραία πανσέληνο της χρονιάς, ο μήνας με τα πιο ωραία και παραδοσιακά πανηγύρια σε όλη την ελληνική επαρχία. Κατά τη λαϊκή παράδοση ο Αύγουστος είναι ο μήνας που τρέφει τους άλλους έντεκα. Οι περισσότεροι καρποί συλλέγονταν αυτόν τον μήνα.

Τα Ημερομήνια είναι μια πανάρχαια μέθοδος πρόβλεψης του καιρού για όλο τον ερχόμενο χρόνο

Πότε ξεκινούν τα ημερομήνια;

Παρατηρούμε τον καιρό του Αυγούστου για 12 ημέρες, εκ των οποίων κάθε μια αντιπροσωπεύει τον καιρό των επόμενων μηνών. Δηλαδή, η πρώτη ημέρα θα μας πει για τον καιρό του Αυγούστου, η δεύτερη για του Σεπτεμβρίου, η τρίτη για του Οκτωβρίου κ.ο.κ. Τα «ημερομήνια» αμφισβητούνται από την επίσημη μετεωρολογία, η οποία υποστηρίζει ότι μακροχρόνιες προβλέψεις δεν είναι δυνατόν να γίνουν. Έχει όμως πολυάριθμους υποστηρικτές ανάμεσα στους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και γενικά τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στην ύπαιθρο.

Πως ερμηνεύονται τα ημερομήνια;

Όταν έχει αέρα, ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι άστατος.                                                                                                                                                                                Όταν υπάρχουν άσπρα σταθερά σύννεφα, ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα έχει βροχές.
Όταν υπάρχουν άσπρα σύννεφα που τρέχουν ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι χιονιάς.
Όταν υπάρχουν σκούρα σύννεφα ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι κρύος.
Όταν ο ουρανός είναι καθαρός, ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι καλός. 

Πηγή για τα ημερομήνια: