Γιορτή της μητέρας 2024

Η ξεριζωμένη μάνα πρόσφυγας του Γαβριήλ Ανδρονικίδη
Το πρακτορείο Reuters στις 12/05/2021 δημοσίευσε 23 συγκλονιστικές φωτογραφίες που απεικονίζουν τι σημαίνει Μητέρα. Μια ωδή στην μητέρα – πρόσφυγα, που με τεράστια ψυχική δύναμη καλείται να πάρει  το παιδί της από τη δίνη του πολέμου για να το προστατεύσει διεκδικώντας μια καλύτερη ζωή. Τη μητέρα που αντιμετωπίζει αυξημένες προκλήσεις και κινδύνους, που αγωνίζεται να προσαρμοστεί στους νέους ρόλους και ευθύνες.


“Migrant Mother”. Η ιστορική φωτογραφία της Dorothea Lange από το 1936, Το καρέ προσωποποίησε με τον πλέον δραματικό τρόπο τις συνέπειες της Μεγάλης Ύφεσης και είναι τραβηγμένο στο Nipomo, βόρεια του Λος Άντζελες. Η μητέρα αυτή είχε γίνει το απόλυτο σύμβολο της κακουχίας, της αποφασιστικότητας, της αξιοπρέπειας, της θυσίας για τα παιδιά της, και της καρτερικότητας για αλλαγή.

Idomeni, Greece, April 10, 2016. REUTERS Stoyan Nenov

Μαρτυρίες…..

«Όταν σκοτώθηκε ο σύζυγός μου, ήμουν ξαφνικά η μόνη υπεύθυνη για τα δύο αγόρια μου. Έπρεπε να λύσω όλα τα προβλήματά μας. Έπρεπε να βρω έναν τρόπο να ξεφύγω από τους εχθρούς μας στην πατρίδα. Έπρεπε να βρω έναν τρόπο να είμαστε ασφαλείς. Δεν ήξερα τι να κάνω ή πού να πάω.»Fatima* (46), αναγνωρισμένη πρόσφυγας, με έναν γιο 16 ετών στην Ελλάδα και έναν γιο 15 ετών στην Τουρκία.

Slovenia-October-21-2015.-REUTERS-Antonio-Bronic
«Στην αρχή ήμασταν άστεγες. Φοβόμουν σκεπτόμενη τον κίνδυνο βιασμού, οπότε νιώθαμε πιο ασφαλείς να κοιμόμαστε σε κάποιον δημόσιο χώρο ανάμεσα σε ανθρώπους, στο κρύο. Στο μυαλό και το σώμα μου κυριαρχούσε ο φόβος για τη ζωή μας. Το μόνο που με ενδιέφερε ήταν να μας φέρω σε ασφαλή συνθήκη και να προστατεύσω τα παιδιά μου.» Marzia* (38), αιτούσα άσυλο, με δύο γιους ηλικίας 16 και 6 ετών στην Ελλάδα και μία κόρη που αγνοείται.

“Πανσέληνος”

 “Μητέρα”, της λέω, “μη μου ετοιμάζεις πια το γάλα – δεν μπορείς να καταλάβεις ότι είσαι πεθαμένη;”
Περίμενα να δω τι θα πει. Ήταν Ιούνιος βράδυ, με μια φανταστική πανσέληνο στον ουρανό.
Και μη μου πείτε πως αυτό δεν ήταν μια απάντηση. Τάσος Λειβαδίτης