Ελιά – ελαιόλαδο (03/12/2019)

Για τους Έλληνες η ελιά είναι ιστορία, παράδοση και ταυτότητα. Είναι σήμα κατατεθέν και σύμβολο ειρήνης. Βραβείο των νικητών στους Ολυμπιακούς αγώνες, θείο δώρο της Αθηνάς με την ίδρυση της πόλης των Αθηνών. Η παρουσία της συμβαδίζει με την πορεία πολλών μεσογειακών λαών και πολιτισμών επηρεάζοντας στο πέρασμα του χρόνου τα έθιμα, τις παραδόσεις, τις τέχνες, ακόμα και τη θρησκευτική λατρεία όλων των λαών που συνδέονται μαζί της.

Ο Τάσος Αναστόπουλος μαζεύοντας τις ελιές.

Η ελιά ή λιόδεντρο, όπως πιστεύεται, καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά εδώ και 3.500 χρόνια στην Κρήτη και αποτελούσε πάντα το σύμβολο της ειρήνης και της νίκης. Έτσι, μετά τον Κατακλυσμό, το περιστέρι που έστειλε ο Νώε γύρισε με φύλλα ελιάς, ως απόδειξη της γαλήνης που είχε επέλθει μετά την καταστροφή.

Από το 4000 π.Χ. ήταν γνωστή η χρήση του ελαιολάδου για θεραπευτικούς σκοπούς. Ο Αριστοτέλης μελέτησε το ελαιόδεντρο και ανήγαγε την καλλιέργεια του σε επιστήμη. Ο Ιπποκράτης το περιέγραψε ως το τέλειο φάρμακο. Ο Όμηρος ονόμαζε το ελαιόλαδο «το υγρό χρυσάφι της διατροφής» ενώ πρώτος ο Σόλων νομοθέτησε την προστασία του και οι Μυκηναίοι προσέφεραν ελαιόλαδο στους Θεούς.

Η Κατερίνα Αναστοπούλου – Ζευγίτη με τον γιο της Σπύρο στις Ρίζες αφοσιωμένοι στο κοπιαστικό έργο.

Στην ιστορία των αρχαίων Αιγυπτίων αναφέρεται ότι το εκχύλισμα από τα φύλλα της ελιάς το χρησιμοποιούσαν για την διατήρηση του σώματος των νεκρών (μούμιες).

Η δάδα στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2004 είχε το σχήμα του φύλλου της ελιάς.

Πηγή έμπνευσης και στις μέρες μας, καθώς το στεφάνι ελιάς επιλέχθηκε ως σύμβολο της Ολυμπιάδας του 2004.

Το ελαιόλαδο θεωρείται ως το υγιεινότερο λάδι εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητας σε ελαϊκό οξύ, που αγγίζει το 83%. Περιέχει μεγάλες ποσότητες από μονοακόρεστα λιπαρά (75%) και αντιοξειδωτικές ουσίες, προστατεύοντας έτσι από το λεγόμενο οξειδωτικό στρες, το οποίο προκαλεί γήρανση. Μειώνει τα επίπεδα της «κακής χοληστερίνης» και των τριγλυκεριδίων. Επίσης, συστηματική κατανάλωση ελαιόλαδου φαίνεται να μειώνει την αρτηριακή πίεση. Πιστεύεται ότι βοηθάει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε βιταμίνες, όπως βιταμίνη Α και ΕΕκτός από την κουζίνα, το ελαιόλαδο είναι και κύριο συστατικό στο χώρο της ομορφιάς.

Ο Τάκης Παπαδημητρίου “κατεβάζει” τα ψηλά κλαδιά

                               Ελιά το θαύμα της φύσης

Η βροχούλα με δροσίζει απ’ τη ρίζα ως την κορφή

Το χαλάζι με τσακίζει τους καρπούς μου πετά στην γη

Έχω πλήθια τα κλωνάρια γκριζοπράσινα τα φύλλα

Οι καρποί μου σαν πιθάρια κρύβουν μέσα τους την γλύκα

Κεραυνοί άμα θα πέσουν στην παχιά την φυλλωσιά μου

Τα πουλάκια θα κουρνιάσουν ασφαλή στην αγκαλιά μου

Θα χορτάσουν τους καρπούς μου και θα βγάλουν τα κουκούτσια

Και ταχιά αλαργινά μου θα φυτρώσουν αγριλίδια

Είμαι δέντρο της ειρήνης απ’ το δόρυ της Αθηνάς

Από λιόκαρπο θα κρίνεις τις αξίες να εκτιμάς

Και στον άνθρωπο μη δίνεις σημασία στη θωριά του

Απ’ τα έργα του θα κρίνεις ήθος, γνώση, λεβεντιά του

Πώς να παινέψει κανείς το δέντρο της ελιάς πέρα από θαύμα της φύσης. Δεν είναι τυχαίο που θρησκείες το έκαναν σύμβολό τους και ιερό δέντρο για να εκμεταλλευτούν τις ιδιαιτερότητες αυτού του χαρισματικού δέντρου. Επίσης χαρακτηρίζεται δέντρο της ειρήνης, της αρετής και της άμιλλας. Αν το πετρέλαιο είναι ο μαύρος χρυσός, τότε το ελαιόλαδο είναι η αέναη πηγή της γνώσης, της ανθρωπιάς, της γλυκύτητας και της απαλωσύνης. Πηγή φωτός και μόχθου, υπομονής και ανιδιοτέλειας. Είναι η ευλογία για τις μεσογειακές χώρες. Της φτώχιας ο πλούτος.

  Ηλίας Λαμπρόπουλος 26/06/2019    (17:20)

Το απαραίτητο “χτένισμα” στα πεσμένα κλαδιά από την Μαρία Λαγούδη – Καλομάλου.
Ο Τάκης Παπαδημητρίου συνεργάζονται με τον Τάσο Αναστόπουλο, όπως έκαναν και οι γονείς μας.
Ο ευλογημένος καρπός συγκεντρώνεται στο λιόπανο.