Η αγάπη της μάνας στο ζωικό βασίλειο

 

Ζώο ή άνθρωπος δεν έχει σημασία. Η μητρότητα είναι βασικό ένστικτο όλων των θηλυκών ζωντανών του πλανήτη. Η αγάπη της μάνας που δεν κάνει διακρίσεις. Το είδος δεν παίζει ρόλο όταν πρόκειται για μητέρες.

Πολική αρκούδα

Τα νεογέννητα αρκουδάκια είναι ανήμπορα, τυφλά, χωρίς δόντια και χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή κατά τα 2 πρώτα χρόνια. Η μητέρα αρκούδα πρέπει να τα κρατά ζεστά, να αναζητά τροφή και να τα προστατεύει.

Ελέφαντας

Από τις πιο αφοσιωμένες μάνες του ζωικού βασιλείου αφού δεν εγκαταλείπουν τα παιδιά τους… ποτέ! Μέχρι το πρώτο τους έτος, τα μικρά μένουν πολύ κοντά στις μητέρες τους, οι οποίες τα φροντίζουν συνεχώς. Μητέρα και κόρη κρατούν γερούς δεσμούς μέχρι και 50 χρόνια.

Γορίλας

Οι θηλυκοί γορίλες δεν ξέρουν τι θα πει απογαλακτισμός. Θηλάζουν τα μικρά τους έως ότου φτάσουν 3 ετών. Κατά τη διάρκεια των πρώτων 5 μηνών της ζωής τους, τα μικρά δεν αποχωρίζονται καθόλου τη μαμά τους. Μετακινούνται είτε στην αγκαλιά της είτε πάνω στην πλάτη της, ακόμα και τα δίδυμα.

Δελφίνι

Από τη στιγμή που θα γεννηθεί το μικρό της, η μητέρα το βοηθά αμέσως να βγει στον αέρα για να πάρει την πρώτη του αναπνοή. Στη συνέχεια συγχρονίζει την αναπνοή της με αυτήν του μικρού έτσι ώστε να μάθει πότε θα ανεβαίνει στην επιφάνεια για αέρα. Κατά την πρώτη εβδομάδα της ζωής τους, τα μωρά εκπαιδεύονται στο κολύμπι. Η μητέρα τους τα διδάσκει πώς να αναποδογυρίζουν, για να αποφύγουν κάποιον κίνδυνο και τους μαθαίνει πώς να στέκονται πλάι και κάτω από τη μητέρα.

Ο κύκνος

Οι κύκνοι προστατεύουν τα μικρά τους επί τέσσερις μήνες. Μόλις αντιληφθούν παρείσακτο επιτίθενται έστω κι αν πρόκειται για κανό ή ποδήλατο κι η μητέρα απομακρύνεται κουβαλώντας τη μικρή πουπουλένια μπάλα στη ράχη της.

Η καμηλοπάρδαλη

Από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες η καμηλοπάρδαλη αναγκάζεται να αφήσει το μικρό της αρκετές ώρες καθημερινά για να βρει τροφή. Το αφήνει σε «παιδικό σταθμό», στη φύλαξη άλλης καμηλοπάρδαλης η οποία το μαθαίνει ν’ ακολουθεί το κοπάδι χωρίς να χρειάζεται να βρίσκεται πάντα δίπλα στη μητέρα του.

Η Γάτα

Το ένστικτο της γατομητέρας της δείχνει ότι τα νεογέννητα εξαρτώνται πλήρως από αυτήν. Τα μωρά δεν μπορούν να διατηρηθούν ζεστά και πρέπει εκείνη να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματός τους. Φτάνει στο σημείο να καταπιεί ενστικτωδώς τα περιττώματα των νεογνών της ώστε να αποφύγει πιθανούς επικίνδυνους θηρευτές να τα βρουν (λόγω μυρωδιάς).

Χρησιμοποιήθηκε υλικό από το site mama365