Η Ελπίδα ανάμεσά μας (09/06/2019)

Τα τελευταία 5 χρόνια ζει κοντά μας στο χωριό και η Ελπίδα. Η πανέμορφη φοράδα που εκτρέφει ο Τάκης Παπαδημητρίου.

Το ζώο αυτό που μας έχει συνηθίσει, ξέρει σε ποιόν να χλιμιντρίσει για να ζητήσει ένα μεζεδάκι, ένα κομμάτι ψωμί, κανένα φρούτο ακόμα και να μας πει πως διψάει γιατί ο κουβάς της έχει αδειάσει.

Που περιμένει ένα χάδι ή μερικά γλυκόλογα από κοντά. Εκείνο όμως για το οποίο υπάρχει λίστα αναμονής, είναι η κοπή των χόρτων στις αυλές και τα οικόπεδα του χωριού.

Αρχίζοντας την δράση

Γιατί η Ελπίδα λειτουργεί σαν ένα μοναδικό φυσικό χλοοκοπτικό αφού τρέφεται σχεδόν αποκλειστικά με χόρτα. Έτσι λοιπόν υπάρχει ένας κατάλογος για να τηρείται σειρά προτεραιότητας και να μην υπάρχουν παράπονα και γκρίνιες μεταξύ μας.

Αρκετά φάγαμε και σήμερα

Η Ελπίδα ακόμη εκτός από την κοπή των χόρτων, λιπαίνει με φυσικό τρόπο και το χωράφι που δεν χρειάζεται κανένα άλλο λίπασμα. Από μόνη της είναι μια όμορφη εικόνα, μια όμορφη παρουσία που απολαμβάνουμε καθημερινά χωρίς να επιβαρύνει κανέναν, χωρίς να απαιτεί και να διαμαρτύρεται.

Στην ελληνική αρχαιότητα η φοράδα Αύρα ήταν από τα πλέον φημισμένα ιστορικά άλογα. Η περίφημη αυτή φοράδα ανήκε στον Κορίνθιο Φειδώλα με την οποία και νίκησε σε αγώνες στα Ίσθμια. Έγινε περίφημη από το γεγονός ότι κατά τον αγώνα εκείνο σε στροφή στο πέταλο του ιπποδρόμου ο αρματοδρόμος οδηγός έπεσε από το άρμα και ενώ αυτό είχε ανατραπεί η φοράδα σέρνοντάς το, το επανέφερε και με ταχύτητα ανέμου κέρδισε την ιπποδρομία.

Για το κατόρθωμα αυτό της φοράδας Αύρας οι Κορίνθιοι τιμώντας την, της έστησαν άγαλμα.Ένα από τα ομορφότερα πλάσματα του ζωικού βασιλείου είναι τα ιπποειδή τα οποία από τη στιγμή που συνδέθηκαν με τον άνθρωπο, ουσιαστικά άλλαξε και η πορεία τους. Εκείνο που μέτρησε και μετρά για τον άνθρωπο είναι η παντοτινή υπηρεσία και αφοσίωση, που πρόσφεραν στον πολιτισμό μας.  Χρησιμοποιήθηκαν ως μεταφορικό μέσο, βοήθησαν τους γεωργούς και ολόκληρους λαούς στη μετακίνησή τους σε πολύ δύσκολες εποχές. Στα μέσα του 20ού αιώνα, με την πρόοδο της τεχνολογίας και την τελειοποίηση των αυτοκινήτων,  δεν πρόσφεραν πλέον τις δουλειές που έκαναν τους περασμένους αιώνες, ωστόσο στη σύγχρονη εποχή τα άλογα και οι φοράδες συμμετέχουν ενεργά στο άθλημα των ιπποδρομιών και της ιππασίας.