Καινούργια καμπάνα στον Ι.Ν. του Αγ. Δημητρίου

Η καμπάνα της εκκλησίας του χωριού μας, κοσμούσε το πετρόχτιστο καμπαναριό του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου εδώ και διακόσια χρόνια περίπου όπως αναφέρουν μαρτυρίες συγχωριανών μας. Συμμετείχε στη ζωή του χωριού και προσκαλούσε τους κατοίκους στα θρησκευτικά τους καθήκοντα, στις κοινωνικές τους εκδηλώσεις, σε έκτακτα γεγονότα. Ακόμη για κάποιο διάστημα ήταν το κουδούνι που καλούσε τα παιδιά για το σχολείο. Η μελωδία της άλλοτε χαρμόσυνη, άλλοτε λυπητερή κι άλλες φορές γρήγορη και ανήσυχη ειδοποιούσε για οτιδήποτε συνέβαινε στο χωριό.

Στην διάρκεια της κατοχής οι παλιότεροι θυμούνται πως όταν οι γερμανοί έρχονταν από την Μεγαλόπολη, από το χωριό Σούλου έκαναν σινιάλα με φωτιές στις σκοπιές της Ζώνης οι οποίοι χτυπούσαν έντονα την καμπάνα και  αυτός ήταν ο τρόπος συναγερμού και στα γύρω χωριά για όλους όσους έπρεπε να φύγουν στα βουνά.

Η φθορά του χρόνου όμως δεν χαρίστηκε και σε αυτό το μνημείο του χωριού μας. Η καμπάνα ράγισε με αποτέλεσμα να αλλοιωθεί σε μεγάλο βαθμό ο ήχος της. Απομακρύνθηκε και αναχυτεύθηκε στο χυτήριο ΑΦΟΙ ΤΣΙΤΟΥΡΑ Ο.Ε. στην Μάνδρα Αττικής.

Από τις 04/01/2020  η καινούργια μας καμπάνα φτιαγμένη με το πολύτιμο υλικό της παλιάς, με την ίδια  καλαίσθητη μορφή, τοποθετήθηκε στη βάση της, στην φιλόξενη αγκαλιά του καμπαναριού του Αγίου Δημητρίου!!!           Ο ήχος της μελωδικός, γλυκός ήχησε ξανά καλώντας μας στην λειτουργία της εκκλησίας.

 Η επίτευξη του σπουδαίου αυτού έργου ήταν συντονισμένες προσπάθειες και συνεργασία της εκκλησιαστικής επιτροπής, του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου μας, του βουλευτή Αρκαδίας Κώστα Βλάση και του συγχωριανού μας Λάμπρου Λαμπρόπουλου του Σταύρου ο οποίος πάντα από τη θέση του πρωτοπορεί και είναι δίπλα σε κάθε προσπάθεια του συλλόγου και όλων στο χωριό.

Ιδιαίτερη αναφορά όμως θα πρέπει να γίνει στον τέως πάρεδρο της Ζώνης τον κ. Χρήστο Χρ. Τσίχλη ο οποίος με επιμονή συντόνισε την όλη προσπάθεια και είχε την επικοινωνία με όλους τους αρμόδιους.

Ιδιαίτερη ήταν η τακτική του επικοινωνία με εκπροσώπους της  «Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου ΑΙΓΕΑΣ», η οποία χρηματοδότησε εξ’ ολοκλήρου το έργο. Η εταιρία αυτήσυστάθηκε το 2015 από τους Αθανάσιο και Μαρίνα Μαρτίνου και μέσω αυτής, υλοποιείται το κοινωφελές έργο της οικογένειας Μαρτίνου. 

Ο Αθανάσιος και η Μαρίνα Μαρτίνου.

Πολλά συγχαρητήρια και πολλές ευχαριστίες ανήκουν σε όλους όσους προσπάθησαν με προθυμία και ανιδιοτέλεια, αφιέρωσαν τον προσωπικό τους χρόνο και κατάφεραν να αφήσουν για τις επόμενε γενιές αυτό το στολίδι, αυτό το ιερό κειμήλιο.

Πάνω από όλους όμως ευχαριστούμε την οικογένεια Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου που ανταποκρίθηκαν στο αίτημά μας και έδειξαν ακόμη μια φορά το ανθρώπινο πρόσωπό τους όπως σεμνά και αθόρυβα κάνουν πάντα. 

Οι “συντελεστές” της επιχείρησης από αριστερά: Τάσος Αναστόπουλος, Γιώργος Αραπάκης, Τάκης Παπαδημητρίου.
Λίγο ακόμη και η καμπάνα φτάνει στον προορισμό της .
Με την βοήθεια του κατάλληλου οχήματος η καμπάνα φτάνει στο καμπαναριό.
Ο Τάσος Αναστόπουλος βοηθάει την καμπάνα να ακουμπήσει στο καμπαναριό.
Η καμπάνα ανέβηκε στο καμπαναριό.
Η καμπάνα έχει πάρει επιτέλους την θέση της δίπλα στην μικρότερη αδελφή της!