Καλικάντζαροι

Σε λίγες ώρες έρχονται οι καλικάντζαροι!!! το δαιμόνιο από την αρχαία ελληνική παράδοση που θέλει να διαταράξει τα Χριστούγεννα.     

Άσχημοι, κοντοί, βρώμικοι και κυρίως ενοχλητικοί, οι καλικάντζαροι ψάχνουν να τρυπώσουν στα σπίτια των ανθρώπων! Έρχονται το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με την παράδοση, οι καλικάντζαροι είναι τριχωτοί με μορφή τράγου και συχνάζουν στα τρίστρατα. Οι χωρικοί τους εξευμένιζαν καίγοντας αλάτι ή κρεμώντας πίσω από την πόρτα ένα κατωσάγονο ή πανωσάγονο γουρουνιού.

Κατοικούν στα έγκατα της γης. Εκεί όλο το χρόνο πριονίζουν τον στύλο που κρατάει την γη. Όταν κοντεύουν να τελειώσουν, μαθαίνουν πως στον Πάνω Κόσμο γεννιέται ο Χριστός. Παρατάνε τις δουλειές τους για να πάνε να τον δουν. Όταν γυρίσουν, ο στύλος έχει θρέψει και ξεκινάνε πάλι από την αρχή.

Τις δώδεκα μέρες που κάθονται πάνω στη γη, πειράζουν τους ανθρώπους, μπαίνουν στα σπίτι, κάνουν σκανταλιές κι αναστατώνουν το σπίτι.    Οι άνθρωποι για να ησυχάσουν από αυτούς, βάζουν στο τζάκι ένα κόσκινο. Μόλις το δουν οι καλικάντζαροι αρχίζουν να μετρούν τις τρύπες κι όσου να τελειώσουν τους βρίσκει η μέρα. Ξαναγυρίσουν την επόμενη νύχτα.

Εκείνο που φοβούνται περισσότερο είναι ο παπάς κι ο αγιασμός που κρατάει. Τότε τρέχοντας φεύγουν για να φωνάζουν:

Φύγετε να φύγουμε

Τι έφτασε ο τρελόπαπας

Με την αγιαστούρα του.

Ο παπάς με αγιασμό,

Χωριανοί με το θερμό.

Για το άρθρο χρησιμοποιήθηκαν αποσπάσματα από το βιβλίο του Γιάννη Ασημακόπουλου “Λαογραφικά Πελοποννήσου” – Αρκαδικές εκδόσεις ΕΠΙΛΟΓΗ