Ο δωρητής της καμπάνας στον Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου Ζώνης Αθανάσιος Μαρτίνος

Ο εφοπλιστής Αθανάσιος Μαρτίνος, με καταγωγή από την Στεμνίτσα Αρκαδίας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς πλοιοκτήτες παγκοσμίως. Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 1950 και η ενασχόλησή του με τη ναυτιλία ήταν μάλλον προδιαγεγραμμένη. Έχει αναπτύξει ένα εντυπωσιακό κοινωνικό έργο και πλήθος από ευεργετήματα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, σεμνά, ταπεινά, χωρίς θορύβους. Στον πολιτισμό, σε υπηρεσίες για το καλό της ανθρωπότητας, στη μόρφωση, στην υγεία. Η προσφορά του πολυεπίπεδη και ανιδιοτελής με οικονομικές ενισχύσεις και πλουσιοπάροχες δωρεές.  Παραμένει ακριβοθώρητος, πολύ χαµηλών τόνων και προσηλωμένος στη δουλειά του. Ο άνθρωπος που έχει βάλει τη δική του σφραγίδα στον παγκόσμιο χάρτη της ναυτιλίας αποφεύγει συστηματικά τη δημόσια προβολή, τις κοσμικές εμφανίσεις, τις προσωπικές εκμυστηρεύσεις. Αποδεικνύει με τις πράξεις αλληλεγγύης του ότι βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό των ανθρώπων.

Ουδέποτε ο ίδιος ή η σύζυγός του, Μαρίνα, επιδίωξαν τη δημοσιοποίηση των προσπαθειών τους για να απαλύνουν τον πόνο συμπολιτών τους ή να σταθούν δίπλα στις θρησκευτικές, εκπαιδευτικές ή ιατρικές ανάγκες τους.

Αθόρυβα αλλά και ουσιαστικά ο ίδιος ο Θανάσης Μαρτίνος η οικογένειά του και οι συνεργάτες του χτίζουν ένα περίλαμπρο οικοδόμημα ανθρωπιάς αναγορεύοντάς τον, δικαίως, σε κορυφαίο ευεργέτη της κοινωνίας μας.

Το κοινωφελές έργο της οικογένειας Μαρτίνου υλοποιείται και μέσω της «Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου ΑΙΓΕΑΣ», η οποία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2015 και εμφανίζει πλούσιο έργο.

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου ΑΙΓΕΑΣ συστάθηκε το 2015 από τους Αθανάσιο και Μαρίνα Μαρτίνου, οργανώνοντας επίσημα το ήδη εξαιρετικά πλούσιο κοινωνικό τους έργο. Η  Εταιρεία ιδρύθηκε για να στεγάσει τη μακροχρόνια κοινωφελή δράση του Αθανασίου και της Μαρίνας Μαρτίνου.

Η προσφορά εκτείνεται στην εκπαίδευση, την υγεία, τον πολιτισμό, τη χριστιανική παράδοση, εντός και εκτός της ελληνικής επικράτειας.

Ο ΑΙΓΕΑΣ επιλέγει την αλληλεγγύη σε μια δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα και ανταποκρίνεται καθημερινά σε αιτήματα που αφορούν ανάγκες της κοινωνίας με προτεραιότητα την υγεία και την παιδεία.

Η δράση της ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ αναπτύσσεται κυρίως στους ακόλουθους τομείς:

  • πραγματοποιεί έργα υποδομών στο χώρο της Υγείας, εκσυγχρονίζοντας και ανακαινίζοντας Κέντρα Υγείας και Νοσοκομειακές Εγκαταστάσεις,
  • συμβάλλει στην ανάδειξη και προστασία της Πολιτιστικής Ελληνικής Κληρονομιάς με την αναστήλωση ή αποκατάσταση μνημείων και την υποστήριξη αρχαιολογικών ανασκαφών,
  • στοχεύει στη διατήρηση της Θρησκευτικής Κληρονομιάς με έργα συντήρησης και ανέγερσης Ιερών Ναών και Μονών,
  • με γνώμονα την ενίσχυση της «δια βίου» μάθησης, υποστηρίζει με δωρεές τη λειτουργία Μουσείων, Βιβλιοθηκών και άλλων Πολιτιστικών Φορέων ή συμβάλλει ενεργά στη δημιουργία νέων,
  • ενισχύει την Εκδοτική Δραστηριότητα με σκοπό τη διάχυση της γνώσης,
  • επικουρεί οικονομικά την Επιστημονική Έρευνα,
  • υλοποιεί Έργα Κοινωνικού και Φιλανθρωπικού χαρακτήρα, στηρίζοντας οικονομικά δράσεις βελτίωσης της ποιότητας ζωής,
  • πραγματοποιεί δωρεές σε δημόσιους φορείς και Ν.Π.Δ.Δ. με στόχο την ενίσχυση της Ασφάλειας, Προστασίας των πολιτών και της Εθνικής Άμυνας.

 Από τις 26 Αυγούστου 2019, ο Αθανάσιος Μαρτίνος είναι Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους και Άρχων Οφφικίαλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.