Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής – 21 Ιουνίου 2023

 

Η μουσική συγκινεί, χαροποιεί, δημιουργεί συναισθήματα βαθιά και κάνει την καθημερινότητα ομορφότερη. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και διαμορφώνει σταδιακά την προσωπικότητά μας. Γιορτάζεται σήμερα 21 Ιουνίου, στην «Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής» που καθιερώθηκε το 1982. Γιατί η μουσική είναι δείγμα πολιτισμού!!!

«Ούκουν ένεστι πράξις εν ανθρώποις ήτις άνευ μουσικής τελείται…» Α. Κοϊντιλιανός

«Δεν υπάρχει στη ζωή του ανθρώπου γεγονός που τελείται χωρίς μουσική…» Οι ύμνοι και οι τιμές μέσω της μουσικής παίρνουν χρώμα. Οι γιορτές και τα πανηγύρια ζωντανεύουν τις πόλεις και τα χωριά. Οι πόλεμοι με μουσική ξεκινούν και σταματούν. Αλλά ακόμα και τα πιο βαριά χειρωνακτικά επαγγέλματα, η μουσική και το τραγούδι τα κάνει να μην φαίνονται δύσκολα και κοπιαστικά.
Οι νόμοι των Αρκάδων καθιστούσαν υποχρεωτική τη μάθηση της μουσικής στους νέους , μέχρι το 30ο έτος της ηλικίας τους, όχι μόνο όταν βρίσκονται στην παιδική ηλικία ,ούτως ώστε να έχει εμφυτευθεί ως βίωμα στη ζωή τους. Όλοι έπαιζαν κάποιο μουσικό όργανο και θεωρείτο ντροπή αν δεν ήξερα να τραγουδούν.

Ο μουσικός φυσιολάτρης θεός Πάνας φτιάχνει ο ίδιος τον αυλό του πουν ήταν και το σύμβολό του. Ο αυλός ήταν το πρώτο μουσικό όργανο που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος στον ελλαδικό χώρο και ειδικότερα στην Αρκαδία.

Ο Μεγαλοπολίτης ιστορικός Πολύβιος αναφέρει << Και το να αρνηθεί κανείς ότι δε γνωρίζει ένα από τα άλλα μαθήματα, ουδόλως το θεωρούν τούτο ατιμωτικόν, ως προς το άσμα όμως , ουδείς δύναται να το παραδεχθεί , διότι όλοι το μαθαίνουν αναγκαστικά και ούτε, αν το παραδεχθούν , απαλλάσσονται , διότι τούτο θεωρείται από αυτούς κάτι ατιμωτικόν>>

Τη μουσική τη θεωρούσαν αναγκαία για τους νέους , όχι μόνο για την ευχαρίστηση τους αλλά αυτή είχε σημασία ευρύτατη , σήμαινε γενικά τη μόρφωση του πνεύματος και την αισθητική διαπαιδαγώγηση.

Ο Ρωμαίος ποιητής Αυσόνιος εξαίρει την εμπειρία των Αρκάδων στη μουσική τέχνη. «Μόνο οι Αρκάδες ξέρουν να τραγουδάνε».

Ο Λυκάων , βασιλιάς των Αρκάδων, είχε καθιερώσει και μουσικούς αγώνες (αυλωδίες) στο Λύκαιο Όρος ,αποδεικνύοντας την αγάπη των Αρκάδων για τη μουσική.

Αποσμάσματα από δημοσίευση του 2012 στο:arcadiaportal.gr