Παραλαβή και ενταφιασμός οστών Αν. Κρατημένου

Μετά από 50 χρόνια, επαναπατρίστηκαν τα οστά του Γορτύνιου στρατιώτη πεζικού Αναστάσιου Κρατημένου (μάγειρας, έπεσε μαχόμενος και ηρωικά, δίπλα στην Πύλη της ΕΛΔΥΚ, στη θρυλική μάχη, στις 16 Αυγούστου 1974).

Ο οπλοπολυβολητής Τάσος Κρατημένος, (έφεδρος ανθυπασπιστής πλέον), από το Καλονέρι του δήμου Γορτυνίας, έπεσε μαχητής, ενώ υπερασπιζόταν με πάθος και σθένος, την Πύλη της ΕΛΔΥΚ και ενώ, επιχειρούσε να μετακινήσει σε ασφαλέστερη θέση, 2 τραυματίες στρατιώτες του λόχου του. Στις 30 Μαΐου 2024, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημήτριου Χούπη, έγινε στη Λευκωσία, η τελετή της επίσημης παραλαβής των λειψάνων 15 Ελλήνων οπλιτών.

Μετά, έγινε ο ενταφιασμός των λειψάνων των 6 Ελλήνων οπλιτών, των οποίων οι συγγενείς επέλεξαν η ταφή να γίνει στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, στη Λευκωσία.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε κατά την τελετή:

«Κύριε Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας, κυρίες και κύριοι,

Με αίσθημα συγκίνησης αλλά και εκπλήρωσης του μέγιστου εθνικού χρέους, υποδέχομαι σήμερα εν ονόματι της Κυβέρνησης, αλλά νομίζω και του συνόλου του ελληνικού λαού, τα λείψανα εννέα Ελλήνων στρατιωτικών που έπεσαν το 1974.

Τιμάμε επίσης σήμερα τη μνήμη 6 ακόμη ηρώων, οι οποίοι ενταφιάστηκαν χθες στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας στην Κύπρο.

Η προσπάθεια για την ανεύρεση και την ταυτοποίηση των οστών των νεκρών μας συνεχίζεται επί πέντε δεκαετίες. Και θέλω να απευθυνθώ με σεβασμό στις οικογένειες τους. Οικογένειες που προσέμεναν καρτερικά να ενταφιάσουν τους δικούς τους ανθρώπους, να σταματήσουν να τους θρηνούν σαν «αγνοούμενους», να τους τιμήσουν ως ήρωες, πεσόντες υπέρ Πατρίδος, όπως ακριβώς αρμόζει.

Σημειώνω ότι από το 1974 μέχρι την απόρριψη του «Σχεδίου Ανάν, στις 24 Απριλίου 2004, δεν υπήρξε ενέργεια διάνοιξης τάφων προς ταυτοποίηση νεκρών – αγνοουμένων, παρά την ίδρυση της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, το 1981.

Κύριε Πρέσβη,

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Κυπριακή Κυβέρνηση για τις προσπάθειές της, αλλά και όλους όσοι εργάσθηκαν για την επιστροφή των ηρώων μας στις οικογένειές τους και στην πατρώα γη.

Η Ελλάδα δεσμεύεται για τη συνέχιση των προσπαθειών ανεύρεσης των ιερών οστών όλων των Πεσόντων Ελλήνων, ώστε να επαναπατρισθούν και να κηδευτούν με όλες τις προβλεπόμενες τιμές. Όπως ακριβώς επιτάσσει η εθνική συνείδηση, όπως ακριβώς επιβάλλει η εθνική παράδοση από τον καιρό του Ομήρου έως σήμερα.

Δεν διαφεύγει από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Πατρίδας μας το μεγάλο μάθημα της Ναυμαχίας των Αργινουσών, όταν οι Αθηναίοι καταδίκασαν σε θάνατο τους νικητές ναυάρχους τους, επειδή στην τρικυμία δεν ανέσυραν τα σώματα των νεκρών τους.

Ο υπέρ Πατρίδος νεκρός είναι για εμάς, για όλους τους Έλληνες, διαχρονικά Ιερός.

Με αυτές τις σκέψεις, χαιρετώ ονομαστικά τους Ήρωες που επιστρέφουν σήμερα στην Πατρίδα:

  • Τον Έφεδρο Ανθυπολοχαγό Κωνσταντίνο Τσαγγαλίδη
  • Τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Γεώργιο Αναλυτή
  • Τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Αναστάσιο Κρατημένο
  • Τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Κωνσταντίνο Τσιτιρίδη
  • Τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Ιωάννη Ηλιόπουλο
  • Τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Παναγιώτη Ηλιόπουλο
  • Τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Ηλία Τούλη
  • Τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Γεώργιο Μαρτζάκλη
  • Τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Αλέξιο – Αλέξανδρο Χριστόπουλο

Όλοι θανόντες εν πολέμω. Θα αναπαυθούν εν ειρήνη στην πατρώα γη, έχοντας επιτελέσει το καθήκον προς την Πατρίδα και τον Ελληνισμό.

Θα ήθελα να σημειώσω ότι όλοι οι νεκροί είναι έφεδροι. Επιβεβαίωση της ιστορικής επιλογής για χιλιετίες του Ελληνισμού. Ασπίδα της Πατρίδας ήταν, είναι, θα είναι ο στρατός των πολιτών της.

Παραδίδουμε σήμερα, οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα οστά τους στις οικογένειές τους.

Παραδίδουμε, επίσης, τα ονόματά τους στην κιβωτό της Εθνικής Μνήμης».

1 Ιούν 2024 – 13:42 anagnostis press2

Την Κυριακή 16 Ιουνίου 2024, στις 12 το μεσημέρι, στη γενέτειρά του, το χωριό Καλονέρι Λαγκαδίων Γορτυνίας, θα γίνει η τελετή ταφής των οστών του ήρωα, έφεδρου Ανθυπασπιστή Αναστασίου Κρατημένου, που έχασε τη ζωή του στη μάχη της πύλης, στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, στα γεγονότα του 1974 στην Κύπρο.

Την όλη δράση έχει αναλάβει να εκτελέσει το Γενικό Επιτελείο Στρατού. Η Επιτροπή για τον επαναπατρισμό των οστών του και για την απόδοση τιμής στον Γορτύνιο οπλίτη, διεκδικεί να μετονομαστεί η πλατεία του χωριού σε πλατεία ήρωα Αναστασίου Κρατημένου, ενώ, ζητά και να τοποθετηθεί σχετική επιγραφή. Το θέμα έχει ήδη τεθεί στους αυτοδιοικητικούς θεσμούς της Αρκαδίας.

ERT_NEWS ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΡΙΠΟΛΗ 06/06/24 10:13