«…τιμιωτέρα των Χερουβείμ καί ενδοξοτέρα ασυγκρίτως των Σεραφείμ…».

H Κοίμηση της Θεοτόκου, ψηφιδωτό από τη Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη.

Είναι η αγία, η ανώτερη απ’ όλες, η πιο προσιτή στον άνθρωπο. Υπέφερε ως θνητή και ως μάνα. Το σύμβολο του ανθρώπινου πόνου, αλλά και της παρηγοριάς μας όταν έχουμε προβλήματα. Το «Βοήθα Παναγιά μου» δεν θα είχε την ίδια δύναμη αν η ίδια δεν είχε ζήσει όσα έζησε. Πολλά είναι τα ονόματα που έχει χαρίσει στην Παναγία η λαϊκή πίστη και παράδοση. Αγία Σκέπη, Αληθινή, Ανωμερίτισσα,  Άνασσα, Βλέπουσα, Βουνογιάτρισσα, Βροχής, Γαλακτοτροφούσα, Γιάτρισσα, Γλυκοκυματούσα, Γοργοεπήκοος, Δακρυρροούσα, Ελπιδοφόρα, Ζωήρρυτος, Θαλασσομαχούσα, Ίαση, Κερά, Λαοδηγήτρια, Μεγαλόχαρη, Ομονοούσα, Πάθους, Πάντων χαρά, Πειραιώτισσα, Πόνου, Ταξιδιάρα,  Χελιδονού, Ψυχοσώτρια…. η λίστα αυτή δεν τελειώνει ποτέ…

Ιερέας Victor. Λατρευτική εικόνα που χρονολογείται στα 1650 – 1699. Σήμερα βρίσκεται στην συλλογή του Μουσείου Μπενάκη

Η Παναγία υμνήθηκε σε όλες τις μορφές της τέχνης:

«φορείς τον ήλιο φόρεμα, σκαμνί σου το φεγγάρι, για να ακουμπάς τα πόδια σου και γύρω στα μαλλιά σου στεφάνι δωδεκάστερο», έτσι απευθύνεται ο Κωστής Παλαμάς στην Παναγία, στο έργο του «η φλογέρα του βασιλιά».

Άγνωστος Γάλλος καλλιτέχνης -Μαρμάρινο γλυπτό

Ο πεζογράφος Σπύρος Μελάς σε ένα πανέμορφο κείμενό του το 1949 γράφει, μεταξύ άλλων, «η λατρεία μας σε σένα είναι υφασμένη με αυτή την εθνική μας ύπαρξη. Μας παραστέκεις, μας σκέπεις, μας κραταιώνεις, γιατί πιστεύουμε σωστά. Πιστεύουμε πως δέχτηκες στα αγνά σου σπλάχνα τον Θείο Λόγο για να δώσεις το γήινο σχήμα στο λυτρωτή του κόσμου. Μαρτύρησες και πόνεσες μαζί του για τη σωτηρία μας….

Η κοίμηση της Θεοτόκου Δομήνικος Θεοτοκόπουλος-Ερμούπολη Σύρου

Έναν από τους πιο εκφραστικούς ύμνους στη Θεοτόκο έγραψε, ο Άγιος της λογοτεχνίας μας, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. «Πηγή μου ζωηφόρος που δροσίζει με το βαθύ ποτάμι με τον νόμο σου τόσες ψυχές, δρόσισε και εμένα, την ψυχή μου. Είσαι εσύ η πόλις του Θεού και ακόμη το αγιασμένο σκήνωμα που ευφραίνονται τα ρεύματα κυλώντος ποταμού. Είθε στην καρδιά μου που έχει στραγγιστεί να δώσει ζωή και δύναμη η χάρη σου».

Η Υπεραγία Θεοτόκος είναι η Παναγία του Γένους που έγινε ύμνος, δύναμη και ελπίδα, ιστορία και αγώνας στις κρίσιμες ώρες του Ελληνισμού»

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ