Κυνόροδο

            Κυνόροδο ο καρπός της άγριας τριανταφυλλιάς

Η άγρια τριανταφυλλιά είναι ένας πολυετής, πολύκλαδος και αγκαθωτός θάμνος που συναντούμε σε αφθονία στους δρόμους και τα χωράφια γύρω από το χωριό. Οι καρποί της τα κυνόροδα  συλλέγονται το φθινόπωρο, μπορούν όμως να διατηρηθούν πάνω στο δέντρο σε καλή κατάσταση μέχρι και τέλος Δεκέμβρη. Λένε πολλοί πως με ένα τριαντάφυλλο δείχνουμε τα συναισθήματά μας και με ένα κυνόροδο (άγριο τριαντάφυλλο) φροντίζουμε την υγεία μας. Δεν είναι τυχαίο πως χρησιμοποιείται από τους αρχαίους χρόνους και μάλιστα για θεραπευτικούς σκοπούς ενώ αποτελεί αντικείμενο μελέτης των επιστημόνων, με ευρεία χρήση στη φαρμακοβιομηχανία. Τα κυνόροδα περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, (περισσότερη και από τα εσπεριδοειδή) Α, Β1, Β2 C, E, Κ και P, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο…. Βοηθούν τον οργανισμό στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων του θώρακα, του κρυολογήματος, της γρίπης και του βήχα καθώς και στην καλή απορρόφηση του σιδήρου και του ασβεστίου.
Έχουν διουρητική δράση, καθαρίζουν το ουροποιητικό σύστημα, τα νεφρά και την κύστη εμποδίζοντας την κατακράτηση υγρών ενώ θεωρείται ήπιο καθαρκτικό βοηθώντας στην καλή λειτουργία του εντέρου. Έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Πως κάνουμε έγχυμα
Περιχύνουμε 1 φλιτζάνι του τσαγιού βραστό νερό σε 2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένα κυνόροδα (ελαφρά κοπανισμένα), τα αφήνουμε 10 -15 λεπτά και σουρώνουμε. Αν βράσουμε τα κυνόροδα η περισσότερη βιταμίνη C θα καταστραφεί. Γι’ αυτό το λόγο μουλιάζουμε τα σπέρματα σε ζεστό νερό και πίνουμε μέχρι δύο φλιτζάνια την ημέρα.
Καλύτερα αποφεύγουμε την κατανάλωσή τους το βράδυ διότι μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση και να μη μπορέσουμε να κοιμηθούμε με ευκολία.

Να θυμάστε: Τα βότανα δεν αντικαθιστούν τα φάρμακα. Για την καλύτερη και ασφαλή χρήση τους είναι καλύτερα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας.