15 Ιουλίου 1974…. Μια μαύρη επέτειος για την Κύπρο!

 

«Αλέξανδρος εισήχθη εις κλινικήν», με αυτό το άκρως απόρρητο κωδικοποιημένο σήμα, η ηγεσία της χούντας των Αθηνών ενημερωνόταν λίγα λεπτά πριν από τις 08:00 της 15ης Ιουλίου 1974 από τους συνδέσμους της στη Λευκωσία ότι ετίθετο σε εφαρμογή το σχεδιασμένο από καιρό πραξικόπημα κατά του λαοφιλούς 61χρονου Προέδρου της Κυπριακής Δηµοκρατίας και Αρχιεπισκόπου της Μεγαλονήσου, Μακαρίου Γ’.

Το κυπριακό ραδιόφωνο μεταδίδει: «Ο Μακάριος είναι νεκρός»! Ο Αρχιεπίσκοπος όμως ηχογραφεί ένα μήνυμα που μεταδόθηκε µέσω του υποσταθμού του Κρατικού Ραδιοφώνου: «Ελληνικέ Κυπριακέ Λαέ! Γνώριμη είναι η φωνή που ακούεις. Γνωρίζεις, ποιος σου ομιλεί. Είμαι ο Μακάριος. Είμαι εκείνος, τον οποίο συ εξέλεξες δια να είναι ο ηγέτης σου. Δεν είμαι νεκρός. Είμαι ζωντανός. Και είμαι μαζί σου, συναγωνιστής και σημαιοφόρος εις τον κοινόν αγώνα. Το πραξικόπημα της χούντας απέτυχε. Εγώ ήμουν ο στόχος της και εγώ, εφόσον ζω, η Χούντα εις την Κύπρον δεν θα περάση. Η Χούντα απεφάσισε να καταστρέψη την Κύπρο. Να την διχοτομήση. Αλλά δεν θα το κατορθώση. Πρόβαλε παντοιοτρόπως αντίστασιν εις την Χούντα. Μη φοβηθής. Ενταχθήτε όλοι εις τας νομίμους δυνάμεις του κράτους. Η Χούντα δεν πρέπει να περάση και δεν θα περάση. Νυν υπέρ πάντων ο αγών!»

Πηγή: www.ethnos.gr – Γεώργιος Σαρρής: ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ: 45 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΜΑΤΗΡΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

Τέτοιες ώρες στην Κύπρο το 1974,οι άνδρες της ΕΛΔΥΚ και το ηρωικό τάγμα 336 πάλευαν με νύχια και με δόντια για να αναχαιτίσουν τις δυνάμεις του Αττίλα. Μέσα στην μάχη ένας αξιωματικός ενημερώνει τον διοικητή του 336 Τάγματος Δημήτρη Αλευρομάγειρο για την περιβόητη δήλωση Καραμανλή ότι “η Κύπρος είναι μακρυά”!Την είχε μεταδώσει και το BBC του είπε. Ο Αλευρομάγειρος παγώνει αλλά δεν το δείχνει. Ειρωνεύεται και επιπλήττει τον αξιωματικό του λέγοντας του οτι αυτά είναι ανοησίες. Προφανώς είχε νοιώσει ότι δεν ήταν… Εκείνες τις ώρες πολύ κοντά στην γραμμή άμυνας του 336 Τάγματος βρισκόταν δυο παλικάρια που σίγουρα δεν ήξεραν ούτε τι είχε πει ο Καραμανλής, ούτε πόσο βρώμικο παιχνίδι παιζόταν στην υπόθεση της Κύπρου. Ο ένας από τους δυο νέους ονομαζόταν Μανώλης Μπικάκης. Καταδρομέας. Ο Αττίλας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ο Μπικάκης μάχεται μαζί με τον συντοπίτη του Μπιχανάκη .Καλούνται να υπερασπιστούν ένα λόφο τον οποίο οι Τούρκοι προσπαθούν να πάρουν για να προωθηθούν στα προάστια της Λευκωσίας.

Ο Μπιχανάκης μεταφέρει και 8 βλήματα ΠΑΟ και ο Μπικάκης με το δικό του ΠΑΟ μετακινείται σε σημείο βολής. Ο συμπολεμιστής τους τον χάνει και αναφέρει την απώλειά του. Και ο Μπικάκης νομίζει ότι ο Κρητικός συμμαχητής του σκοτώθηκε. Πιστεύει ότι έμεινε μόνος απέναντι στους Τούρκους. Παρόλα αυτά δεν κάνει πίσω έχοντας απέναντί του έξι τουρκικά άρματα μάχης κι ένα τάγμα πεζικού.

Στα 300 μέτρα εγκλωβίζει το πρώτο άρμα και στα 270 μέτρα το τινάζει στον αέρα!

Αλλάζει θέση και εξολοθρεύει και δεύτερο. 200 μέτρα πιο πέρα καταστρέφει το τρίτο . Οι Τούρκοι τρομοκρατημένοι δεν έχουν καταλάβει από που τους χτυπάνε! Όσο ψάχνουν ο Μπικάκης τινάζει στον αέρα και τέταρτο και πέμπτο άρμα μάχης! Ο αρχηγός πληρώματος του έκτου και τελευταίου άρματος μάχης οπισθοχώρησε μη πιστεύοντας αυτό που έχει συμβεί. Οι Τούρκοι πεζικάριοι κρύφτηκαν στη σχολή Γρηγορίου με τον Μπικάκη να τους ρίχνει τα δύο τελευταία βλήματα.

Σ΄ αυτόν τον άνθρωπο η ελληνική Πολιτεία δεν αναγνώρισε ποτέ τίποτα!

Όταν απολύθηκε από το Στρατό, εργάστηκε σαν οικοδόμος. Έκανε οικογένεια και παιδιά. Άφησε την τελευταία του πνοή σε τροχαίο ατύχημα το 1994, στην εθνική οδό Αθηνών Πατρών. 

Πηγή: 15/08/2022