2022 – Καλή χρονιά!!!

Γούρια για ένα τυχερό χρόνο – Τί συμβολίζουν ;

Η καλή τύχη είναι ευσεβής πόθος όλων των ανθρώπων σε όλες τις εποχές. Κάθε πολιτισμός, και κάθε κοινωνία είχε τους δικούς της τρόπους να την κατακτήσει, είχε τα δικά της γούρια που φέρνουν τύχη. Η ίδια η λέξη μάλιστα (τούρκικη λέξη “ugur”) σημαίνει καλοτυχία, καλός οιωνός, ένα αντικείμενο που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα ενώ ο κάτοχός του μπορεί από μια περίοδο κακοτυχίας να περάσει σε μια ιδιαίτερα ευνοϊκή περίοδο.

Συνηθίζουμε στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς να αναζητούμε γούρια για καλή τύχη. Είναι  μια συνήθεια η οποία βρίσκει τις ρίζες της ήδη από την αρχαιότητα με την χρήση διάφορων αντικειμένων ως σύμβολα τύχης και συνεχίζεται ως τις μέρες μας!

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν τα γούρια ως σύμβολα πίστης και τύχης , και πολλές φορές συνόδευαν με αυτά τους νεκρούς στην μεταθανάτια ζωή τους , ως ένδειξη αναγνώρισης .

Οι αρχαίοι Έλληνες έσπαγαν το ρόδι στο κατώφλι του καινούριου σπιτιού για να φέρει τύχη και ευημερία και το αφιέρωσαν στην θεά Ήρα η οποία ήταν η προστάτιδα του γάμου.

Ήδη από τα ομηρικά χρόνια υπήρχε η συνήθεια να σπάζουν ρόδια όσοι ετοιμάζονταν να κατοικήσουν σε ένα καινούριο σπίτι. Σήμερα σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας συνηθίζεται να σπάζουν ρόδι κάθε Πρωτοχρονιά με την αλλαγή του χρόνου .

Ρόδι                                                                                                                                        

 Το ρόδι συμβολίζει την γονιμότητα , την αφθονία , την καλοτυχία και την αιωνιότητα. Το ελληνικό έθιμο προστάζει ο σπιτονοικοκύρης να σπάει ένα ρόδι μετά την αλλαγή του χρόνου, για να ξεκινήσει η νέα χρονιά με καλή τύχη.

Πέταλο

Το πέταλο συμβολίζει την δύναμη, την ευτυχία τον πλούτο και την καλή τύχη. Προφυλάσσει και από το «κακό μάτι» και το κρεμάμε συνήθως πίσω από μία πόρτα, για να διοχετεύει τη θετική ενέργεια.

Τετράφυλλο τριφύλλι

Το τετράφυλλο τριφύλλι συμβολίζει τον πλούτο , την δόξα, την αγάπη , την υγεία και γενικά φέρνει τύχη.

Καράβι

Συμβολίζει την καινούρια πορεία του ανθρώπου στη ζωή .

Κλειδί

Καθώς αποτελεί το μέσο που χρησιμοποιούμε για να ανοίγουμε πόρτες ,θεωρείται ότι φέρνει τύχη και οδηγεί στην ευτυχία.

Ελιά

Είναι το σύμβολο της ειρήνης και θεωρείται ότι φέρνει αφθονία και γονιμότητα . Είναι επίσης, το σύμβολο της ελπίδας και του καλού , καθώς επίσης και του ελληνισμού.

Σπίτι

Είναι το σύμβολο της οικογένειας και δηλώνει την αγάπη και την θαλπωρή.