Αικατερίνη Σακελλαροπούλου – πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής

 Στην Ελλάδα, η ημέρα της γυναίκας για το έτος 2020 θα πρέπει να αφιερωθεί στην Ελληνίδα γυναίκα η οποία κατακτά το σημαντικότερο αξίωμα στην Ελλάδα, αυτό της Προέδρου της Δημοκρατίας! Ένα αξίωμα που από την καθιέρωσή του μέχρι σήμερα ήταν κατά κανόνα μόνο ανδρικό. Για αυτό αποτελεί μια σημαντική νίκη προσωπική, αλλά στο πρόσωπό της τιμούνται όλες οι γυναίκες και οι αγώνες τους. Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, με 261 «ναι» είναι η νέα πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας οποία θα αναλάβει τα καθήκοντά της στις 14 Μαρτίου 2020. Εντάσσεται σ’ έναν, ακόμη μικρό, κύκλο γυναικών που κατέχουν ένα από τα κορυφαία κρατικά αξιώματα σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956 από οικογένεια δικαστικών.

Διετέλεσε πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών. Από τον Μάρτιο του 2015 είναι πρόεδρος του επιστημονικού σωματείου «Ελληνική Εταιρεία Δικαίου του Περιβάλλοντος».

Ιδιαίτερα ευαίσθητη σε περιβαλλοντικά θέματα, ως σύμβουλος Επικρατείας ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις όπως η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο, η διάσωση των προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ως διατηρητέων κλπ.

Έχει συγγράψει άρθρα που αναφέρονται σε ζητήματα συνταγματικού δικαίου και δικαίου του περιβάλλοντος και έχει εισηγηθεί σχετικά θέματα σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες.

Η κ. Σακελλαροπούλου είναι μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της χώρας. Είναι επίσης μια μοντέρνα γυναίκα, με αγάπη για τα βιβλία και τα ταξίδια αλλά και με γεμάτη επαγγελματική ζωή.

«Δεσμεύομαι ότι θα ασκήσω τα καθήκοντά μου μέσα στο πλαίσιο που περιγράφει το Σύνταγμα και σε συνεργασία με το Κοινοβούλιο, την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση επιδιώκοντας τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, εγγύηση για την ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας» ήταν τα πρώτα λόγια της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας.                                                                                    ………….. «προσβλέπω σε μια κοινωνία που σέβεται τα δικαιώματα όπως αυτά περιγράφονται στο Σύνταγμα και στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Μια κοινωνία που επουλώνει τα τραύματα του παρελθόντος, ατενίζει προκλήσεις του παρόντος και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. Διαβεβαιώνω ότι δώσω όλες μου τις δυνάμεις για την εκπλήρωση του Συνταγματικού μου ρόλου», κατέληξε η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.